Schilderles, méér dan verf

Ben je op zoek naar een schilderles in Amsterdam waar je je eigen ding kunt doen, geholpen door een professionele kunstenaar/docent? Bij atelier Groeten van Marc in Amsterdam West (de Baarsjes) kun je gelijk beginnen. Momenteel is een een les op maandagavond 19.00 – 21.30 en op vrijdagmiddag 14.30 – 17.00. Hier meer informatie over prijzen en praktische zaken Deze blog is bedoeld om je een idee te geven van de projecten waaraan cursisten zoal werken. Schilderles bij Groeten van Marc is namelijk méér dan een technisch goed leren schilderen; je krijgt ook de mogelijkheid nieuwe materialen (pastelkrijt, inkt, monoprint, collage) uit te proberen, en nieuwe stijlen en onderwerpen te ontdekken. Docente Rini Brakkee is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld academie, en heeft daarnaast zelf  jarenlang schilderlessen gevolgd.

Schilderles

Heb je nog niet eerder geschilderd, dan kan het fijn zijn te beginnen met wat oefeningen om te leren verf te mengen, licht en donker weer te geven, en het kwastgebruik in de vingers te krijgen. Je leert met acrylverf en met olieverf te schilderen. Aquarelverf is ook aanwezig voor de liefhebbers.

oefening met kleuren mengen

Tekenles

Voor cursisten die al lang niets meer aan kunst hebben gedaan, of die nog wat onzeker zijn over hun vaardigheden is het verstandig niet gelijk te gaan schilderen, maar eerst te oefenen met kijken, en tekenen wat je ziet. Tekenen naar de waarneming is het begin van alle beeldende kunst, ook als je daarna abstract, of uit het hoofd wilt gaan werken. Vaak kijk je pas goed naar de wereld om je heen als je deze probeert te tekenen. Het grote voordeel ten opzichte van schilderen is dat je nog geen rekening hoeft te houden met alle technische aspecten van de verf; tekenen met potlood of houtskool is heel direct.

portret tekenen

Een eigen schilderij of tekening maken

Eén keer per jaar houden we een tentoonstelling van de werken van cursisten, en daarin is telkens weer een enorme diversiteit te zien. Van olieverfschilderijen naar de waarneming, tot abstracte monoprints en varianten op beroemde schilderijen in acrylverf. Inspiratie is overal te vinden: in krantenfoto’s, de natuur, de mensen om je heen, herinneringen, en de schidler- en tekenmaterialen zelf. Hier enkele voorbeelden:

zwart wit schilderij naar een foto


pentekening met als thema “harig”


abstract schilderij in olieverf

Leren werken in andere media

In overleg is het ook mogelijk in andere media te werken. De lerares is in staat elke kunstvorm te analyseren, en je te helpen het idee dat je in je hoofd hebt uit te voeren. Samen kijken naar je doelen, je schetsen en je ideeën, maakt het uiteindelijke kunstwerk vaak beter. In de les is bijvoorbeeld gewerkt aan kunstwerken gemaakt van gevonden voorwerpen, stopmotion en interactieve kunstmatige intelligentie. De uitvoering ervan is soms misschien niet mogelijk in de ruimte zelf, maar het schetsproces dat eraan vooraf gaat wél.

een cursist maakt een stopmotion filmpje