Lichten in de nacht – Emy 8 jaar

Monet naschilderen

Claude Monet

Claude Monet was een Franse schilder die leefde van 1840 tot 1926. Zijn schilderij “Impression, soleil levant” uit 1872 werd de aanleiding die de kunststroming impressionisme zijn naam gaf. In het begin werden zijn schilderijen zwaar bekritiseerd, maar later in zijn leven kreeg hij steeds meer succes, en nu zijn Monet’s schilderijen miljoenen waard.

Bij het impressionisme gaat het de kunstenaar erom de impressie die de omgeving op hem/haar maakt, aan de kijker te laten zien. Monet schilderde bijvoorbeeld een simpel onderwerp als een hooiberg in verschillende jaargetijden, weersomstandigheden of tijden van de dag, in ander licht, en zette daarmee telkens een heel andere sfeer neer.

De opdracht:

kies een schilderij van Claude Monet dat je aanspreekt. Schets eerst lichtjes met potlood wat waar moet komen, en schilder dan zoveel mogelijk in de stijl van Monet, met acrylverf. Ik heb deze opdracht met kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud gedaan, en per leeftijdsgroep verschilt het een beetje hoe lang en ingewikkeld de uitleg kan zijn. Het valt mij telkens weer op dat er kinderen zijn die heel gemakkelijk een stijl kunnen kopiëren, en anderen die vooral focussen op de compositie of het verhaal van het schilderij.

Waarom is het leuk om Monet na te schilderen? Ten eerste omdat je door na te schilderen pas echt goed gaat kijken, en dan ziet hoe de kleuren elkaar versterken, hoe de compositie is opgebouwd, maar ook welke delen van het oorspronkelijke schilderij misschien onduidelijk zijn. Je leert de richting van de kwaststreken te bestuderen, en heel veel kleuren te mengen.

Voorbeeld plaatjes:

Resultaat:

De schilderijen van Monet zijn schijnbaar zeer toegankelijk voor kinderen, want niemand heeft moeite een plaatje te kiezen dat hem/haar aanspreekt. Ik heb heel veel aanwijzingen moeten geven bij deze opdracht, dus het is zaak niet een te grote groep leerlingen te hebben. Ten eerste is het opzetten van de globale compositie best moeilijk: waar is het midden, waar kruisen lijnen elkaar, hoe zorgen we dat alles er op past? Daarna bleef ik vooral zeggen “goed kijken! Hoe heeft Monet dat gedaan?” en “Monet gebruikte wel veertig kleuren groen!” Acrylverf is prettig omdat je snel laag over laag kunt schilderen, maar jammer genoeg is het soms lastig goede kleuren te mengen met de goedkopere soorten. Monet zelf schilderde natuurlijk met olieverf, in de buitenlucht, maar dat lijkt me lastig met een groep kinderen. Hoewel er hier en daar gezucht werd vonden bijna alle kinderen het leuk om de kleuren te proberen te mengen, en bezig te zijn met een mooi voorbeeld. Sommige kinderen lijken hun eigen stemming in het werk te leggen, en veranderen het daarmee eerder in een expressionistisch dan een impressionistisch schilderij.

Feestelijk om de verschillende versies naast elkaar te zien.