Hoe maak je ecoprints of boiled pages

Ik had een filmpje gezien op youtube over het maken van een “boiled book”: papier met planten, bloemen en grassen ertussen, gekookt in water. Het resultaat is onvoorspelbaar en supermooi. Dit is echt een herfst project.

Stappenplan voor het maken van eco prints

Stap 1: verzamel bladeren, bessen en bloemen. Welke bladeren en planten doen het goed? Uienschillen (het buitenste droge vliesje) doen het goed om het water bruin te kleuren. De volgende planten doen het in ieder geval goed: Rudbeckia Gloriosa (gele bloem met donker hart), vlierbessen, tulpenboom (het is herfst de bladeren zijn geel, en hebben de vorm van een tulp), eikenbladeren, ook de bruine herfstbladeren, en de amberboom. Dit zijn de planten die wij getest hebben, maar uit wat onderzoek in plantenboeken en internet blijkt dat de volgende planten het waarschijnlijk ook goed doen: paardebloem, bladeren en bloesem van de appelboom, bladeren van de braam, komkommerkruid/borage, kattenkruid (blad en bloem), bladeren van de els.

Stap 2: neem een ovenschaal die iets groter is dan je papieren, en leg er een plaatje metaal of kippengaas in. Daarop leg je een papier in dezelfde maat, en daarop de bladeren en bloemen, daarop weer een papier. Wil je maar aan één kant afdrukken? Leg dan telkens 2 papieren tussen de planten. Ga door tot je een flinke stapel hebt. Daarop weer een stuk kippengaas. Daarop twee bakstenen (of iets anders zwaars ovenbestendigs). Wij namen een stuk plexiglas ipv kippengaas of metaal, maar dat werd krom door de hitte.

Stap 3: giet er water bij en ongeveer een kopje azijn. Als je nog extra bruine kleur wilt in het water (zie foto hieronder) kun je ook nog uienschillen in het water doen.

Stap 4: zet in de oven en laat koken voor ongeveer een uur. Wacht tot het een beetje is afgekoeld en haal dan de papieren uit het water. Heb je stevig genoeg papier gebruikt dan kun je elk papier individueel aan een wasrekje laten drogen met knijpers. Papier dat dreigt uit elkaar te vallen leg je te drogen op een krant.

Ten slotte: doe wat leuks met je mooie bedrukte papier! Eco prints kunnen gebruikt worden om een liefdes gedicht op te schrijven, om aan de muur te hangen (hoe goed de eco prints tegen licht kunnen weet ik niet, de tijd zal het leren), of knip de mooiste stukken uit en maak daar een herfst collage van. Heb jij andere ideëen? Ik hoor het graag, stuur een mailtje of comment op deze blog.

2 antwoorden

Reacties zijn gesloten.