Tekenen voor beginners – geometrische vormen

Tekenen voor beginners.

Niet iedereen heeft als doel om realistisch te leren tekenen en schilderen. Toch kan het handig zijn te weten hoe je geometrische vormen kloppend weergeeft, en driedimensionaal doet lijken. Geometrische vormen zoals een bol en een kubus zijn de basis voor ingewikkeldere vormen in de natuur, stedelijke omgeving en ook in abstracte werken. En de illusie van driedimensionaliteit is een truc die iedere kunstenaar wil kunnen beheersen, al was het maar om er bewust geen gebruik van te maken. Als oefening voor beginners geef ik dan ook om een stilleven van eenvoudige vormen te tekenen in potlood.

Je tekent met potloden met verschillende zachtheden (h, b, 2b,3b etc.) om zo te ontdekken welke effecten je hiermee kunt bereiken. Ook  oefen je om schaduw en licht te tekenen door te arceren (kleine streepjes, rondjes of stipjes vormen de illusie van een grijs vlak), door over de tekening te wrijven, en door harder of zachter op het potlood te drukken.

Bij het tekenen van een kubus of balk is het belangrijk in de gaten te houden welke lijnen parallel lopen aan elkaar. Bij een cilinder kun je als truc gebruiken om twee gelijke ovalen boven elkaar te tekenen en deze te verbinden met verticale lijnen, dan weet je zeker dat de boven- en onderkant van de cilinder bij elkaar passen. Als je van de zijkant tegen een cilinder aankijkt zijn de ovalen (boven- en onderkant) bijna plat, terwijl je als je van de bovenkant op een cilinder kijkt, je een cirkel ziet.

Heb je de bol, de kubus en de cilinder in de vingers, dan kan je een gecompliceerde vorm zoals een gedraaide tafelpoot of een stuk gereedschap tekenen! Het mooie van stillevens tekenen of schilderen is dat je eens goed de tijd neemt om de schoonheid van dagelijkse voorwerpen in je op te nemen.

Onderstaande tekening werd gemaakt door Elisa in een les geïnspireerd door de kunst van Jim Dine:

Wil je ook goed leren tekenen, schilderen, en je eigen kunstwerken maken? Kom een proefles doen in Amsterdam west (in de buurt van het Mercatorplein). Stuur lerares Rini Brakkee een mailtje: info@groetenvanmarc.nl