Kary Slenders tentoonstelling

Kary Slenders woont en werkt in Amsterdam.

Voor werken op papier maakt ze voornamelijk gebruik van houtskool, bister, inkt en pastelkrijt. Ze werkt eveneens met  acryl- en olieverf voor werken op doek. Kary Slenders laat zich inspireren door krantenfoto’s, dansers en musici, klassieke en etnische muziek. Haar levensfilosofie gaat over het kwetsbare mensenleven waarin een eigen onbenoembare schoonheid schuilt.

De laatste jaren ligt haar focus op het portret. Haar portretten tonen de mens in zijn eigen intimiteit en kwetsbaarheid. Kary Slenders: “Het universele in mensen afkomstig uit verschillende continenten raakt me”.  Zij nodigt de kijker uit zich te spiegelen aan en zich te verbinden met de geportretteerde.

Fayumportretten uit het oude Egypte zijn een belangrijke inspiratiebron en hebben voor haar een diepe betekenis: deze portretten laten de toeschouwer ervaren dat er vanuit het heden communicatie kan plaatsvinden met mensen uit een lang vervlogen tijd; de ogen stralen een oorspronkelijkheid uit die raakt aan de eeuwigheid. In het oude Egypte werd dit KA genoemd, in het oude China heette het Tao: het eeuwige in het vergankelijke.

In de Tao spreekt men over het “vanzelfgaande”, te interpreteren als “ruimte om het creatieve proces zich volgens zijn eigen aard te laten ontwikkelen”. Hierop baseert zij haar werkwijze.

Sommige werken lijken opgegraven uit een archeologische vindplaats; door materialen her te gebruiken toont Kary Slenders ons de mens met de kreukels van verschillende tijdlagen.

Tentoonstelling zaterdag 6 en zondag 7 oktober 2018

11.00 – 18.00

Groeten van Marc

Vespuccistraat 35h

Amsterdam