Abstract met Arp

Hoe maak ik een abstract kunstwerk?

Je zou er voor kunnen kiezen om het toeval aan het werk te zetten zoals Jean Arp (1886 – 1966). Jean (Hans) Arp maakte deel uit van de Dada beweging, die elke rationaliteit los wilde laten. Hij zei “I had accepted the transience, the dribbling away, the brevity, the impermanence, the fading, the withering, the spookishness of our existence.” (Ik had de vergankelijkheid, het wegdruppelen, de bondigheid, de inpermanentie, het vervagen, het verleppen, de spookachtigheid van ons bestaan geaccepteerd.)

Hij liet het toeval toe onder andere door snippers papier te laten vallen op een lege ondergrond, en deze vast te plakken waar ze neerkwamen. Als je kijkt naar zijn werk geloof je niet dat het toeval zo aardig en netjes te werk gaat; Arp moet wel bijna nog hier en daar wat verschoven hebben aan zijn composities.

Als je zelf zo’n abstract kunstwerk wilt maken moet je eerst bepalen welke elementen je inzet. Het resultaat is mooier als de objecten of papiersnippers iets met elkaar gemeen hebben, zoals kleur, vorm, formaat (tien willekeurige dingen uit je woonkamer op de grond gooien is gewoon rommel, en zal maar door weinig kijkers als kunstwerk herkend worden).

Maar bij het bereiden van het avondeten zag ik opeens dat de spookachtigheid van het bestaan zich voor mijn neus manifesteerde in de koekenpan. Kookkunst.

“Arp: Painter, Poet, Sculptor” by Eric Robertson, blz 87.

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.